• Spánek základ života

    Vaření začíná nákupem a pořádný spánek kvalitní matrací. Jste si ale jistí, že právě matrace vám zajistí dobrý spánek? A není tomu přesně naopak? Není matrace právě to jediné, co vás od kvalitního spánku dělí?

    Prečíst článek

    Pokud už máte správný podklad a pořád se nemůžete dobře vyspat. Zkuste inspiraci některým z následujících tipů pro efektivnější spánek.

    Prečíst článek

  • Konopný olej: ať žije král

    Konopný olej získávaný z rostliny zvané konopí seté je označován za zázračnou potravinu díky své vyrovnané koncentraci omega mastných kyselin.

    Prečíst článek

  • Deset mýtů o běhání naboso

    Běhání naboso, minimalistický i přirozený běh – to vše jsou výrazy označující běhání takovým způsobem, který dovoluje našim chodidlům fungovat v souladu s tím, jak jsou k běhu od přírody uzpůsobené.

    Přečíst článek

  • Jádra z meruněk ničí rakovinové buňky

    Jsou jádra z meruněk zdrojem přírodní látky, která zabíjí rakovinové buňky, aniž by při tom ruinovala také pacientovo zdraví a peněženku? Tato látka byla pojmenovaná laetril neboli vitamín B17. 

    Přečíst článek

Přihlášení

Online

Právě přítomno: 103 hostů a žádný člen

Základy zdraví: vše o GMO

Molekulární vědci pracující v laboratořích firmy Monsanto, gigantické americké biotechnologické společnosti, spojují geny rostlinných sazenic s nebezpečnými pesticidy a herbicidy, aby rostliny ochránili před hmyzem. Většina potravin prodávaných v USA obsahuje nějakou formu geneticky modifikovaného organismu (GMO), např. ve formě sóji, kukuřice, řepkového nebo bavlněného oleje. Výzkumy ukazují, že konzumace populárního herbicidu s názvem Roundup vede k mutaci buněk v lidském těle a také podněcuje vznik zhoubných nádorů a jiných forem rakoviny.


GMO jsou spojovány také s dalšími zdravotními problémy u zvířat i lidí, např. s dysfunkcemi orgánů, zrychleným stárnutím, neplodností, autoimunitními poruchami, pozměněnou regulací inzulínu a poruchami hormonů.


Jinými slovy – už když rostliny vyrůstají ze země, obsahují geny různých toxických směsí, a tím pomáhají firmám a jejich spřízněným farmářům maximalizovat zisky. Některé státy (např. Německo) jsou silně pobouřené, jelikož neexistují žádné studie zabývající se dlouhodobými vlivy GMO, a bojkotují vývoz amerických rostlin, mléčných výrobků a masa.


Existují různé druhy GMO. Některé v sobě obsahují insekticidy a dokážou zabít škůdce, kteří je požírají, např. kukuřice. Další mají zvýšený obsah výživných látek, např. zlatá rýže s vyšším obsahem vitamínu A. Jiné, např. sója nebo kukuřice, dokážou odolat mnohem vyššímu množství Roundupu než běžné plodiny, a zemědělci ho tak mohou použít více a zabít pouze plevel, a nikoliv pěstované rostliny. Vyšší míra užití pak náležitě vede k vyšším prodejům Roundupu, a tím k vyšším ziskům Monsanta. Plevele se ale postupem času stávají stále odolnějšími, a proto se musí dávky Roundupu stále zvyšovat. Problém je také v tom, že se odolnost vůči Roundupu může přesouvat na plevele, a tím vytvářet tzv. superplevele, které jsou vůči Roudupu zcela imunní.

Zvažte toto: Co kdyby přes polovina všech potravin v obchodech obsahovala pesticidy, jejichž přítomnost by nebyla rozeznatelná chutí, čichem ani pomocí varování na obalu, a vy byste po deseti letech jejich konzumace dostali rakovinu? Nebo co kdyby těhotné matky mohly nechat očkovat své děti už v děloze, aby je už nikdy nemohl píchnout hmyz. Jsme skutečně tak šílení, abychom něco takového dopustili?

Více než 85% kukuřice, sóji a řepkového oleje je geneticky modifikováno
To jsou špatné zprávy a jen tak se nezmění. Geneticky modifikované rostliny a potraviny z nich vyrobené nemusí být v USA označeny jako GMO. V současné době je v USA modifikováno 93% sóji, řepkového a bavlněného oleje, 86% kukuřice, 95% cukrové řepy, 13% tykví a nyní na řadu přichází rýže. Celosvětově je modifikováno 77% veškeré sóji. Kdybychom chtěli vypsat seznam potravin, které obsahují sóju nebo kukuřici, nestačila by nám ani celá kniha. Co se týče geneticky modifikovaných rajčat a brambor, tak ty byly staženy z trhu. 

Abychom skutečně pochopili velikost této zdravotní a ekologické katastrofy, musíme porozumět pravidlu 96%. Vůbec poprvé věda sestavila model, který kombinuje klinické a genetické podobnosti hlodavců, lidoopů a lidí a na jejich základě stanovuje pravděpodobnost propuknutí rakoviny. Na základě porovnání genetických kódů se zjistilo, že s našimi zvířecími příbuznými nesdílíme pouze 35% DNA, jak se předpokládalo dříve, ale rovnou celých 96%. To je důležité, jelikož americká Správa potravin a léčiv často odsuzuje výzkumy rakovinotvorných látek, různých přísad a umělých sladidel právě proto, že byly prováděny na hlodavcích, a ne na lidech. Nyní už ale víme, že na nás toxiny působí stejně jako na ostatní zvířata.

A aby toho nebylo málo – nejenže pesticidy v GMO ničí většinu výživných látek, ale geneticky modifikované rostliny umírají po jednom roce, a farmáři si tak musí každou sezonu kupovat nová semena od firmy Monsanto, které tak tečou do kapsy další zisky.

Jaké je tedy řešení problému? Kupujte nemodifikované potraviny nejlépe na místních farmářských trzích a pokud vám snad budou připadat drahé, zkuste si spočítat na kolik peněz a utrpení vás přijde operace nebo chemoterapie nádoru. Podpořit boj proti GMO můžete také například svým podpisem zde.

Současná situace: Mexiko odmítá modifikovanou kukuřici. Peru vyhlásilo desetiletý zákaz GMO. Indie žaluje Monsanto pro biopirátství. Maďarsko zničilo pole s geneticky modifikovanou kukuřicí. Evropská unie zastává k GMO konzervativní postoj a komerční pěstování povolila pouze u kukuřice a Amflory - odrůdy brambor, která se smí využívat pouze k průmyslovému zpracování. Dánské předsednictví se nyní snaží, aby každý stát mohl rozhodovat o GMO nezávisle na ostatních. Přijetí návrhu ale brání minorita států. Nejsilnějšími odpůrci jsou Francie, Německo a Belgie. Evropská unie tak bude pravděpodobně i nadále rozhodovat o GMO jako celek.


Autor

S. D. Wells
Přeložil: Honz4
Zdroj: http://www.naturalnews.com/034209_GMOs_questions


Zapojte se!

Hledáme překladatele, zdravotní badatelky, detektivy a novinářky. Pokud se chcete zapojit, dejte nám vedět!

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

RSS

NaturalMagic.cz RSS feed


Chilli paprička je mnohem víc než pouhá pálivá paprika

Chilli paprička neboli kayenský pepř možná v Americe není nijak příliš používán, avšak určitě si zaslouží větší pozornost s ohledem na mnoho zdravotních účinků spojených s jeho konzumací. Tato velmi pálivá rostlina poskytuje mnoho přínosů...

 

Drsné dovádění s dětmi podporuje jejich emoční inteligenci, smysl pro etiku nebo tělesnou kondici

Naše moderní společnost se už stala téměř posedlou tím, jak se snažíme vše udržovat čisté, standardizované, bezrizikové a co nejvíce „bezpečné“. Tento přístup k životu ale pro mladé generace představuje potíž, pokud pak mají později zvládat důležité životní lekce...


Pozor: boty mohou být pro vaše zdraví nebezpečné

Už jste slyšeli, jak je důležité udržovat kontakt bosých chodidel se zemí (což je tzv. earthing)? Všichni, kteří chtějí mít více energie, najít spojení se zemí, být svěžejší, zdravější a radostnější, by měli zpozornět. Stačí se jen postavit bosýma nohama na písek...

 

Zde se nacházíte:

~ Důležité ~

Všechny informace a materiály, které se nalézají na těchto stránkách, slouží pouze pro vzdělávací účely a žádná z uváděných doporučení nemají za cíl nahradit radu od Vašeho lékaře. Před aplikací všech změn byste měli vyhledat radu kompetentního specialisty, který je schopen zhodnotit Vaše příznaky a aktuální zdravotní stav. Je důležité, abyste neomezovali, neměnili či nepřerušovali užívání léků či doporučenou léčbu bez předchozí konzultace s Vašim lékařem či jiným odborníkem. I přes upřímnou snahu přinášet pouze kvalitní materiály nenesou autoři stránek žádnou  odpovědnost za případné komplikace vzniklé použitím zde prezentovaných informací.

NaturalMagic.cz