• Spánek základ života

    Vaření začíná nákupem a pořádný spánek kvalitní matrací. Jste si ale jistí, že právě matrace vám zajistí dobrý spánek? A není tomu přesně naopak? Není matrace právě to jediné, co vás od kvalitního spánku dělí?

    Prečíst článek

    Pokud už máte správný podklad a pořád se nemůžete dobře vyspat. Zkuste inspiraci některým z následujících tipů pro efektivnější spánek.

    Prečíst článek

  • Konopný olej: ať žije král

    Konopný olej získávaný z rostliny zvané konopí seté je označován za zázračnou potravinu díky své vyrovnané koncentraci omega mastných kyselin.

    Prečíst článek

  • Deset mýtů o běhání naboso

    Běhání naboso, minimalistický i přirozený běh – to vše jsou výrazy označující běhání takovým způsobem, který dovoluje našim chodidlům fungovat v souladu s tím, jak jsou k běhu od přírody uzpůsobené.

    Přečíst článek

  • Jádra z meruněk ničí rakovinové buňky

    Jsou jádra z meruněk zdrojem přírodní látky, která zabíjí rakovinové buňky, aniž by při tom ruinovala také pacientovo zdraví a peněženku? Tato látka byla pojmenovaná laetril neboli vitamín B17. 

    Přečíst článek

Přihlášení

Online

Právě přítomno: 25 hostů a žádný člen

Většina ovocných džusů je zdravá asi stejně jako limonáda

Když stojíme před volbou zdravého nápoje, bude většina lidí zřejmě souhlasit s tím, že ovocný džus je lepší volbou než limonáda nebo káva. Vždyť džusy se přece vyrábí z ovoce, a tedy musí být zdravé, že ano?! Mnoho odborníků se však nyní shoduje na tom, že kvůli průmyslovému zpracování a pasterizaci obsahuje většina džusů jen stopy výživných látek, které by mohly mít v původní podobě a že tedy nejsou o mnoho zdravější než perlivá limonáda z plechovky.



Ukázalo se, že sklenice ovocného džusu obvykle obsahuje více kalorií než limonáda. Mnoho džusů mívá velmi vysoký obsah fruktózy – jednoduchého cukru, který bývá dáván do souvislosti s obezitou, protože si jej tělo snadno mění na tuky. A přestože je fruktóza v ovocném džusu přirozená v porovnání s toxickou fruktózou z kukuřičného sirupu, používaného ke slazení limonád, i tato přírodní fruktóza směřuje v těle k játrům, kde bývá rychle metabolizována. 


Kus čerstvého ovoce bývá bohatý na vlákninu, antioxidanty a další životně důležité výživné látky, které spolupůsobí navzájem a dávají tělu výživu. Avšak většina ovocných džusů byla během průmyslového zpracování zbavena těchto složek a výsledkem je džus, který má hodně cukrů, ale málo nutričních složek. Například taková sklenice jablečného džusu obsahuje množství fruktózy odpovídající 6 jablkům, žádnou vlákninu a trochu dřeně, která má pomáhat tělu k asimilaci cukru. Výsledkem je pak přebytek cukru, který zaplavuje játra a zvyšuje tak riziko diabetu a srdečního onemocnění.


Některé džusy, jako je např. ten, který se vyrábí z vinných hroznů, mohou obsahovat rozumné množství antioxidantů a polyfenolů, což z nich dělá lepší volbu než limonáda s ohledem na přirozeně se vyskytující živiny. Obsah živin se však velmi snižuje s ohledem na uplynulou dobu mezi sklizní ovoce a vkládáním hotového džusu do chladničky. A protože mnoho džusů se produkuje z koncentrátů, jejich obsah vitamínů a minerálů je ještě dále degradován.


Naopak čerstvě připravené džusy jsou mnohem vhodnější než koncentráty z obchodu, protože mají svůj kompletní nutriční obsah a je v nich částečně i dužnina a další složky, které bývají obvykle odfiltrovány z komerčních džusů. Čerstvé šťávy bývají rovněž bohaté na živé enzymy, které napomáhají trávení a pomáhají ke vzniku silného imunitního systému. Jako doplněk k pestré a čerstvé stravě je čerstvý džus skvělou volbou pro zajištění dobrého zdraví.


Výroba šťávy z ovoce a zeleniny společně je ještě lepší. Je to výborný způsob, jak omezit příjem cukru z ovoce a obdržet širší rozsah vitamínů, minerálů, výživných látek a enzymů.


Autor

Ethan Huff
Přeložil: VaP
Zdroj: http://www.naturalnews.com/027853_fruit_juice_sugars


Zapojte se!

Hledáme překladatele, zdravotní badatelky, detektivy a novinářky. Pokud se chcete zapojit, dejte nám vedět!

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

RSS

NaturalMagic.cz RSS feed


Přerušované hladovění prospívá mozku

Podle nové studie, kterou prováděl the National Institute on Aging v Baltimoru, je zjevné, že jednodenní až dvoudenní půst prováděný každý týden zřejmě zlepšuje stav mozku u nemocných s Alzheimerovu nebo Parkinsonovou chorobou.


Znečištěný vzduch v budovách: podívejme se na jeho příčiny a řešení

Na základě zjištění americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) bývá vnitřní znečištění vzduchu často 2 až 5-násobně horší než mívá vzduch venku. V extrémních případech bylo dokonce naměřeno znečištění až 100-násobně horší.


Blíž ke štěstí se lze dostat i s pomocí čtyř méně známých postupů

Štěstí je stavem, pro který jsme byli všichni stvořeni. Pokud vám ale tento stav bytí stále uniká, máte k dispozici mnoho aktivit zlepšujících náladu, kterým se můžete věnovat, abyste se zbavili psychické nepohody.

 

 

Zde se nacházíte:

~ Důležité ~

Všechny informace a materiály, které se nalézají na těchto stránkách, slouží pouze pro vzdělávací účely a žádná z uváděných doporučení nemají za cíl nahradit radu od Vašeho lékaře. Před aplikací všech změn byste měli vyhledat radu kompetentního specialisty, který je schopen zhodnotit Vaše příznaky a aktuální zdravotní stav. Je důležité, abyste neomezovali, neměnili či nepřerušovali užívání léků či doporučenou léčbu bez předchozí konzultace s Vašim lékařem či jiným odborníkem. I přes upřímnou snahu přinášet pouze kvalitní materiály nenesou autoři stránek žádnou  odpovědnost za případné komplikace vzniklé použitím zde prezentovaných informací.

NaturalMagic.cz