• Spánek základ života

    Vaření začíná nákupem a pořádný spánek kvalitní matrací. Jste si ale jistí, že právě matrace vám zajistí dobrý spánek? A není tomu přesně naopak? Není matrace právě to jediné, co vás od kvalitního spánku dělí?

    Prečíst článek

    Pokud už máte správný podklad a pořád se nemůžete dobře vyspat. Zkuste inspiraci některým z následujících tipů pro efektivnější spánek.

    Prečíst článek

  • Konopný olej: ať žije král

    Konopný olej získávaný z rostliny zvané konopí seté je označován za zázračnou potravinu díky své vyrovnané koncentraci omega mastných kyselin.

    Prečíst článek

  • Deset mýtů o běhání naboso

    Běhání naboso, minimalistický i přirozený běh – to vše jsou výrazy označující běhání takovým způsobem, který dovoluje našim chodidlům fungovat v souladu s tím, jak jsou k běhu od přírody uzpůsobené.

    Přečíst článek

  • Jádra z meruněk ničí rakovinové buňky

    Jsou jádra z meruněk zdrojem přírodní látky, která zabíjí rakovinové buňky, aniž by při tom ruinovala také pacientovo zdraví a peněženku? Tato látka byla pojmenovaná laetril neboli vitamín B17. 

    Přečíst článek

Přihlášení

Online

Právě přítomno: 17 hostů a žádný člen

Většina ovocných džusů je zdravá asi stejně jako limonáda

Když stojíme před volbou zdravého nápoje, bude většina lidí zřejmě souhlasit s tím, že ovocný džus je lepší volbou než limonáda nebo káva. Vždyť džusy se přece vyrábí z ovoce, a tedy musí být zdravé, že ano?! Mnoho odborníků se však nyní shoduje na tom, že kvůli průmyslovému zpracování a pasterizaci obsahuje většina džusů jen stopy výživných látek, které by mohly mít v původní podobě a že tedy nejsou o mnoho zdravější než perlivá limonáda z plechovky.



Ukázalo se, že sklenice ovocného džusu obvykle obsahuje více kalorií než limonáda. Mnoho džusů mívá velmi vysoký obsah fruktózy – jednoduchého cukru, který bývá dáván do souvislosti s obezitou, protože si jej tělo snadno mění na tuky. A přestože je fruktóza v ovocném džusu přirozená v porovnání s toxickou fruktózou z kukuřičného sirupu, používaného ke slazení limonád, i tato přírodní fruktóza směřuje v těle k játrům, kde bývá rychle metabolizována. 


Kus čerstvého ovoce bývá bohatý na vlákninu, antioxidanty a další životně důležité výživné látky, které spolupůsobí navzájem a dávají tělu výživu. Avšak většina ovocných džusů byla během průmyslového zpracování zbavena těchto složek a výsledkem je džus, který má hodně cukrů, ale málo nutričních složek. Například taková sklenice jablečného džusu obsahuje množství fruktózy odpovídající 6 jablkům, žádnou vlákninu a trochu dřeně, která má pomáhat tělu k asimilaci cukru. Výsledkem je pak přebytek cukru, který zaplavuje játra a zvyšuje tak riziko diabetu a srdečního onemocnění.


Některé džusy, jako je např. ten, který se vyrábí z vinných hroznů, mohou obsahovat rozumné množství antioxidantů a polyfenolů, což z nich dělá lepší volbu než limonáda s ohledem na přirozeně se vyskytující živiny. Obsah živin se však velmi snižuje s ohledem na uplynulou dobu mezi sklizní ovoce a vkládáním hotového džusu do chladničky. A protože mnoho džusů se produkuje z koncentrátů, jejich obsah vitamínů a minerálů je ještě dále degradován.


Naopak čerstvě připravené džusy jsou mnohem vhodnější než koncentráty z obchodu, protože mají svůj kompletní nutriční obsah a je v nich částečně i dužnina a další složky, které bývají obvykle odfiltrovány z komerčních džusů. Čerstvé šťávy bývají rovněž bohaté na živé enzymy, které napomáhají trávení a pomáhají ke vzniku silného imunitního systému. Jako doplněk k pestré a čerstvé stravě je čerstvý džus skvělou volbou pro zajištění dobrého zdraví.


Výroba šťávy z ovoce a zeleniny společně je ještě lepší. Je to výborný způsob, jak omezit příjem cukru z ovoce a obdržet širší rozsah vitamínů, minerálů, výživných látek a enzymů.


Autor

Ethan Huff
Přeložil: VaP
Zdroj: http://www.naturalnews.com/027853_fruit_juice_sugars


Zapojte se!

Hledáme překladatele, zdravotní badatelky, detektivy a novinářky. Pokud se chcete zapojit, dejte nám vedět!

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

RSS

NaturalMagic.cz RSS feed


Chemikálie z fastfoodových obalů se dostávají až do krve

Chemikálie, kterými jsou potaženy fastfoodové obaly, se snadno dostávají až do lidské krve – tvrdí to studie provedená na University of Toronto, která byla publikována v časopise Environmental Health Perspectives.



Chilli paprička je mnohem víc než pouhá pálivá paprika

Chilli paprička neboli kayenský pepř možná v Americe není nijak příliš používán, avšak určitě si zaslouží větší pozornost s ohledem na mnoho zdravotních účinků spojených s jeho konzumací. Tato velmi pálivá rostlina poskytuje mnoho přínosů...

 

Rentgeny zubů mohou způsobovat mozkové nádory

Většina z nás ví, že radiace z rentgenů je škodlivá. Její vysoká úroveň zvyšuje riziko několika typů rakoviny a ionizující záření z rentgenů může potencionálně poškodit DNA. Nedávná studie publikovaná v žurnálu Cancer uvádí další důkazy o škodlivosti rentgenů.


Zde se nacházíte:

~ Důležité ~

Všechny informace a materiály, které se nalézají na těchto stránkách, slouží pouze pro vzdělávací účely a žádná z uváděných doporučení nemají za cíl nahradit radu od Vašeho lékaře. Před aplikací všech změn byste měli vyhledat radu kompetentního specialisty, který je schopen zhodnotit Vaše příznaky a aktuální zdravotní stav. Je důležité, abyste neomezovali, neměnili či nepřerušovali užívání léků či doporučenou léčbu bez předchozí konzultace s Vašim lékařem či jiným odborníkem. I přes upřímnou snahu přinášet pouze kvalitní materiály nenesou autoři stránek žádnou  odpovědnost za případné komplikace vzniklé použitím zde prezentovaných informací.

NaturalMagic.cz