• Spánek základ života

    Vaření začíná nákupem a pořádný spánek kvalitní matrací. Jste si ale jistí, že právě matrace vám zajistí dobrý spánek? A není tomu přesně naopak? Není matrace právě to jediné, co vás od kvalitního spánku dělí?

    Prečíst článek

    Pokud už máte správný podklad a pořád se nemůžete dobře vyspat. Zkuste inspiraci některým z následujících tipů pro efektivnější spánek.

    Prečíst článek

  • Konopný olej: ať žije král

    Konopný olej získávaný z rostliny zvané konopí seté je označován za zázračnou potravinu díky své vyrovnané koncentraci omega mastných kyselin.

    Prečíst článek

  • Deset mýtů o běhání naboso

    Běhání naboso, minimalistický i přirozený běh – to vše jsou výrazy označující běhání takovým způsobem, který dovoluje našim chodidlům fungovat v souladu s tím, jak jsou k běhu od přírody uzpůsobené.

    Přečíst článek

  • Jádra z meruněk ničí rakovinové buňky

    Jsou jádra z meruněk zdrojem přírodní látky, která zabíjí rakovinové buňky, aniž by při tom ruinovala také pacientovo zdraví a peněženku? Tato látka byla pojmenovaná laetril neboli vitamín B17. 

    Přečíst článek

Přihlášení

Online

Právě přítomno: 88 hostů a žádný člen

Smažením brambor se vytváří karcinogen zvaný akrylamid

Hranolky a chipsy jsou nezdravé nejen kvůli vysokému obsahu tuku, ale i kvůli samotnému procesu výroby, při němž se vytváří silný karcinogen přímo v bramborách.

Pečení, pražení nebo smažení jakýchkoliv škrobových potravin při vysokých teplotách způsobuje kombinování cukrů s aminokyselinami, a tím vytváří akrylamid. Jelikož všechny bramborové chipsy musí být připravovány ve vysokých teplotách a stejně tak smaží hranolky většina restaurací, aby mohly být podávány co nejdříve – je nutné, aby zdravá dieta obsahovala těchto produktů co nejmenší množství.

Ti, kteří se nebojí trochu více práce, si mohou hranolky připravit o něco zdravěji, a minimalizovat tak obsah akrylamidu. Brambory by měly být skladovány mimo ledničku, na chladném a tmavém místě, kde by ale teplota neměla být nižší než 8 °C, jelikož pak dochází ke sládnutí hlíz, které zvyšuje následnou tvorbu akrylamidu při tepelném zpracování. Před smažením je třeba brambory nakrájet, máčet ve vodě po 15-30 minut a následně osušit. Smažení by mělo probíhat při nízkých teplotách do té doby, než hranolky chytnou zlatavou barvu – nikoliv hnědou. 

Komerční výrobci někdy používají ke smažení stejný olej po celé týdny, čímž se do něj dostává extrémně vysoké množství akrylamidu. Pamatujte, že i když se akrylamid v jídle nachází, v seznamu ingrediencí ho zaručeně nenajdete.



Dalšími významnými zdroji akrylamidu jsou: cigaretový kouř, káva, v níž se tento karcinogen tvoří již při pražení, a obilné produkty, např. u toastů platí stejná zásada jako u brambor – čím je upečete tmavší, tím více akrylamidu budou obsahovat. Akrylamid se začíná tvořit při teplotách nad 120 °C, a vaření potravin je proto v tomto ohledu naprosto bezpečné.



Zapojte se!

Hledáme překladatele, zdravotní badatelky, detektivy a novinářky. Pokud se chcete zapojit, dejte nám vedět!

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

RSS

NaturalMagic.cz RSS feed


Chilli paprička je mnohem víc než pouhá pálivá paprika

Chilli paprička neboli kayenský pepř možná v Americe není nijak příliš používán, avšak určitě si zaslouží větší pozornost s ohledem na mnoho zdravotních účinků spojených s jeho konzumací. Tato velmi pálivá rostlina poskytuje mnoho přínosů...

 

Přerušované hladovění prospívá mozku

Podle nové studie, kterou prováděl the National Institute on Aging v Baltimoru, je zjevné, že jednodenní až dvoudenní půst prováděný každý týden zřejmě zlepšuje stav mozku u nemocných s Alzheimerovu nebo Parkinsonovou chorobou.


Na pozadí masové alergie na arašídy může být arašídový olej z vakcín

Alergií na arašídy dnes v Americe trpí už více než milión dětí a velké procento z nich mívá natolik silné projevy, že s sebou musí neustále nosit injekční aplikátor s adrenalinem – to pro případ, že by se tento alergen nekontrolovaně objevil v jejich jídle.

 

Zde se nacházíte:

~ Důležité ~

Všechny informace a materiály, které se nalézají na těchto stránkách, slouží pouze pro vzdělávací účely a žádná z uváděných doporučení nemají za cíl nahradit radu od Vašeho lékaře. Před aplikací všech změn byste měli vyhledat radu kompetentního specialisty, který je schopen zhodnotit Vaše příznaky a aktuální zdravotní stav. Je důležité, abyste neomezovali, neměnili či nepřerušovali užívání léků či doporučenou léčbu bez předchozí konzultace s Vašim lékařem či jiným odborníkem. I přes upřímnou snahu přinášet pouze kvalitní materiály nenesou autoři stránek žádnou  odpovědnost za případné komplikace vzniklé použitím zde prezentovaných informací.

NaturalMagic.cz