• Spánek základ života

    Vaření začíná nákupem a pořádný spánek kvalitní matrací. Jste si ale jistí, že právě matrace vám zajistí dobrý spánek? A není tomu přesně naopak? Není matrace právě to jediné, co vás od kvalitního spánku dělí?

    Prečíst článek

    Pokud už máte správný podklad a pořád se nemůžete dobře vyspat. Zkuste inspiraci některým z následujících tipů pro efektivnější spánek.

    Prečíst článek

  • Konopný olej: ať žije král

    Konopný olej získávaný z rostliny zvané konopí seté je označován za zázračnou potravinu díky své vyrovnané koncentraci omega mastných kyselin.

    Prečíst článek

  • Deset mýtů o běhání naboso

    Běhání naboso, minimalistický i přirozený běh – to vše jsou výrazy označující běhání takovým způsobem, který dovoluje našim chodidlům fungovat v souladu s tím, jak jsou k běhu od přírody uzpůsobené.

    Přečíst článek

  • Jádra z meruněk ničí rakovinové buňky

    Jsou jádra z meruněk zdrojem přírodní látky, která zabíjí rakovinové buňky, aniž by při tom ruinovala také pacientovo zdraví a peněženku? Tato látka byla pojmenovaná laetril neboli vitamín B17. 

    Přečíst článek

Přihlášení

Online

Právě přítomno: 92 hostů a žádný člen

Základy zdraví: vše o aspartamu

Přes miliarda lidí na celém světě konzumuje aspartam v jídle a nápojích s důvěrou, že jde o bezpečnou látku. Co už ale pravděpodobně nevědí je, že je zodpovědný za více než 75% stížností na vedlejší účinky, které obdržela americká Správa potravin a léčiv v posledních čtyřech letech. Je zakázaný ve zdravotně zodpovědných zemích po celém světě, a zvláště tam, kde dobře funguje systém národního zdravotnictví. 

Aspartam je dobře známý pod názvy výrobků jako např. NutraSweet, Equal, Sweet One nebo Spoonful. Je to syntetická kombinace látek, z nichž přibližně 50% tvoří fenylalanin, 40% kyselina asparagová a 10% methanol. Nachází se v mnoha jídlech, nápojích, cukrovinkách, žvýkačkách, vitaminových doplňcích a dokonce v lécích.

Každá ze tří složek aspartamu představuje rozdílná rizika a vede k dlouhému seznamu vedlejších účinků a zdravotních nebezpečí. Dávejte si pozor také na acesulfam draselný (acesulfam K) – jde pouze o jiný název pro tutéž látku.

Fenylalanin: I jedno požití aspartamu zvedá hladinu fenylalaninu v krvi. Jeho vysoká hladina se pak může koncentrovat v částech mozku a je obzvláště nebezpečná pro plod a kojence. Testování a výzkumy aspartamu na krysách nejsou dostatečné pro prokázání jeho bezpečnosti, jelikož fenylalanin hlodavci metabolizují mnohem efektivněji než lidé. Nadměrné množství fenylalaninu v mozku způsobuje pokles hladiny serotoninu, což vede k emočním poruchám, např. k depresi. 

Kyselina asparagová: Je považována za excitotoxin, což znamená, že stimuluje neurony v těle do doby, než zemřou. Stejně jako dusičnany nebo glutaman sodný i kyselina asparagová může způsobit nerovnováhu aminokyselin v těle, která vede k narušení fungování neurotransmiterů v mozku, a to může následně vyústit v psychosomatické poruchy, např. bolesti břicha a hlavy, vyčerpanost, náladovost, poruchy spánku a trávení.

Methanol se mění na Formaldehyd: Největší hrozbu při požití aspartamu představuje methanol (dřevěný líh), který se dostává do různých částí těla, v čele s mozkem, svaly, tukem a nervovou tkání, a následně je metabolizován na formaldehyd, který vstupuje do buněk a váže se na proteiny a genetický materiál (DNA). Methanol je nebezpečný neurotoxin a také známý karcinogen. Poškozuje oční sítnici, narušuje procesy DNA a může zapříčinit vrozené vady u dětí.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) doporučuje maximální denní limit příjmu methanolu 7,8 miligramu, avšak už jeden litrový nápoj slazený aspartamem obsahuje přes 50 mg methanolu. Náruživý milovníci „dietních“ výrobků pak mohou zkonzumovat klidně i 250 mg methanolu denně, čímž překračují doporučený limit třicetkrát.

Aspartam mimo jiné způsobuje pocit závratě, bolesti hlavy, změny chování, halucinace, deprese, žaludeční nevolnosti, otupělost, svalové křeče, přibírání na váze, vyrážky, vyčerpanost, podrážděnost, nespavost, zrakové a sluchové problémy, zrychlené bušení srdce, dýchací obtíže, návaly úzkosti, poruchy řeči, ztrátu chuti či paměti a bolesti kloubů – všechny tyto symptomy jsou nápadně podobné těm, na základě kterých se diagnostikuje fibromyalgie nebo roztroušená skleróza. Navíc se mnoho nemocí může požitím aspartamu zhoršit, např. chronický únavový syndrom, mozkové nádory, epilepsie, Parkinsonova nemoc, Alzheimerova choroba, mentální retardace a zvláště cukrovka.

Vrozené vady: Doktor Louis Elsas, profesor genetiky na Emory University, tvrdí, že se fenylalanin může koncentrovat v placentě, kde způsobuje mentální retardaci plodu. Formaldehyd v krevním řečišti těhotné ženy zase může ovlivnit její imunitní systém tak, že vyhodnotí plodovou tkáň jako cizorodou látku a zneškodní ji, což vede k samovolnému potratu. Toto se může stát, ještě než žena vůbec zjistí, že je těhotná.  

Je známé, že aspartam způsobuje přibývání na váze
Produkty označené jako „dietní“, „light“ nebo „zero“ s vysokou pravděpodobností obsahují alespoň jedno umělé sladidlo a tím nejpoužívanějším je právě aspartam, který svojí frekvencí předčí i tři rakovinotvorné „S“: sukralózu, sorbitol a sacharin. Téměř všechny dietní nápoje, žvýkačky a cukrovinky obsahují aspartam. Některé značky žvýkaček dokonce obsahují pouze umělá sladidla, která jsou kyselinotvorná. Tělo pak musí vytvářet tukové buňky, aby mělo přebytek kyselin kde skladovat, a to je důvod, proč mnoho lidí pravidelně konzumujících aspartam tloustne.

Přírodní sladidla bez cukru: Xylitol a listy stévie sladké (Ne truvia – ta se sice získává ze stévie, ale zpracovává se složitým chemickým procesem, a tím se z ní stává jen další umělé sladidlo.) jsou přírodní, nemají vedlejší účinky a nepoškozují nervovou soustavu. Efektivní shazování kil ale přichází až s organickou zeleninou a cvičením. Pro svoje dobro se jednoduše vyhýbejte všem „dietním potravinám“ a omezte svůj příjem cukru.


Autor

S. D. Wells
Přeložil: Honz4
Zdroj: http://www.naturalnews.com/034320_aspartame_sweetener


Zapojte se!

Hledáme překladatele, zdravotní badatelky, detektivy a novinářky. Pokud se chcete zapojit, dejte nám vedět!

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

RSS

NaturalMagic.cz RSS feed


Odhalený podvod rakovinového průmyslu: téměř žádné „vědecké" studie se nedaří replikovat

Drtivá většina tzv. vědeckých studií zaměřených na výzkum rakoviny je nepřesných a potenciálně podvodných – tak zní závěr revize publikované v magazínu the Nature. Šokujících 88% z 53 „mezníkových“ studií o rakovině, jež byly publikovány...


Jíte pesticidy? Řepkový a sojový olej jsou užívány jako jejich základní složky

Šokující video Mika Adamse ukazuje, že oleje běžně užívané k vaření, tj. řepkový a sojový olej, jsou využívány jako základní aktivní složky pesticidů  pro svou efektivnost v boji proti hmyzu.

 

 

Pravidelná konzumace vlašských ořechů snižuje riziko úmrtí na srdeční choroby nebo rakovinu až o 50%

Ve Spojených státech umírájí až tři čtvrtiny nemocných lidí právě na srdeční choroby a rakovinu. Tisíce vědeckých studií přitom dokládají, že většině chronických nemocí lze zabránit s pomocí jednoduchých změn v životním stylu, týkajících se stravování, kouření...

 

Zde se nacházíte:

~ Důležité ~

Všechny informace a materiály, které se nalézají na těchto stránkách, slouží pouze pro vzdělávací účely a žádná z uváděných doporučení nemají za cíl nahradit radu od Vašeho lékaře. Před aplikací všech změn byste měli vyhledat radu kompetentního specialisty, který je schopen zhodnotit Vaše příznaky a aktuální zdravotní stav. Je důležité, abyste neomezovali, neměnili či nepřerušovali užívání léků či doporučenou léčbu bez předchozí konzultace s Vašim lékařem či jiným odborníkem. I přes upřímnou snahu přinášet pouze kvalitní materiály nenesou autoři stránek žádnou  odpovědnost za případné komplikace vzniklé použitím zde prezentovaných informací.

NaturalMagic.cz