• Spánek základ života

    Vaření začíná nákupem a pořádný spánek kvalitní matrací. Jste si ale jistí, že právě matrace vám zajistí dobrý spánek? A není tomu přesně naopak? Není matrace právě to jediné, co vás od kvalitního spánku dělí?

    Prečíst článek

    Pokud už máte správný podklad a pořád se nemůžete dobře vyspat. Zkuste inspiraci některým z následujících tipů pro efektivnější spánek.

    Prečíst článek

  • Konopný olej: ať žije král

    Konopný olej získávaný z rostliny zvané konopí seté je označován za zázračnou potravinu díky své vyrovnané koncentraci omega mastných kyselin.

    Prečíst článek

  • Deset mýtů o běhání naboso

    Běhání naboso, minimalistický i přirozený běh – to vše jsou výrazy označující běhání takovým způsobem, který dovoluje našim chodidlům fungovat v souladu s tím, jak jsou k běhu od přírody uzpůsobené.

    Přečíst článek

  • Jádra z meruněk ničí rakovinové buňky

    Jsou jádra z meruněk zdrojem přírodní látky, která zabíjí rakovinové buňky, aniž by při tom ruinovala také pacientovo zdraví a peněženku? Tato látka byla pojmenovaná laetril neboli vitamín B17. 

    Přečíst článek

Přihlášení

Online

Právě přítomno: 16 hostů a žádný člen

Hovězí maso z volného chovu je výživnější než drůbeží

Už více než 60 let je hovězí maso zavrhováno, protože jsou mu přičítány škodlivé účinky v podobě zanášení tepen nebo zvýšené hladiny cholesterolu, které mají způsobovat především jeho nasycené tuky. Potraviny z drůbežího masa bývají naopak propagovány jako zdroj nejzdravějších živočišných proteinů, a to také díky nižšímu obsahu tuků. Nová zjištění však nyní odhalují, že hovězí maso z pasených krav je výrazně výživnější než maso drůbeží.

Nasycený tuk a cholesterol jsou obviňovány ze způsobování srdečních onemocnění a mnoha kardiovaskulárních problémů. Novější výzkum ale ukazuje, že nasycené tuky a cholesterol jsou nezbytné pro všeobecné zdraví buněk. Hrají totiž velmi důležitou roli při regulaci neurologických, kognitivních nebo hormonálních funkcí. Strava s nízkým obsahem těchto důležitých tuků způsobuje omezení imunity, brzdí účinkování pohlavních hormonů a urychluje stárnutí i degeneraci mozku.

Červené maso by mohlo být jednou z nejlepších potravin, nebo také tou nejhorší. Klíčovým faktorem je totiž to, čím je zvíře krmeno. Krávy v přirozené podobě konzumují takřka 100% zelené krmení, květiny, listí z keřů a další divokou vegetaci. Naopak výkrm s pomocí granulí a zrnin je pro tato zvířata geneticky nepatřičný a vede k jejich nadměrnému přibývání na váze a k akumulaci tuků.


Mastné kyseliny

Obvyklé celozrnné krmivo pro dobytek se vyrábí z kukuřice a sóji kvůli nejnižším nákladům, které navíc souvisí s vládními dotacemi. Takto vykrmované krávy mají v těle mimořádné množství omega-6 mastných kyselin. U krav takto živených bývá v jejich mase průměrný poměr omega-6 a omega-3 zhruba 25:1.

Lidé by optimálně měli mít ve stravě poměr těchto mastných kyselin kolem 4:1 až 2:1. Jestliže jsou tyto poměry porušeny, způsobuje to zánětlivost buněk a urychluje jejich degeneraci. Současná situace způsobuje lidem, že se stávají velmi náchylní k zánětům a podléhají degenerativním chorobám.

Čím více mají ale zvířata zeleného krmení, tím vyšší bývá obsah omega-3 v jejich mase na úkor omega-6. Pokud je kráva 100% pasena, což je ostatně v souhlase s jejím genetickým vybavením, její maso pak mívá mastné kyseliny omega-6 a omega-3 v poměru 2:1. To je ideální pro její dlouhodobé zdraví a u člověka na druhé straně konzumace takového masa brání mj. vzniku zánětů. Mastné kyseliny omega-3 z tohoto masa obsahují především velmi důležité dlouhé řetězce EPA a DHA, které zabraňují produkci LDL-cholesterolu.

Kuřata nebo krocani nemohou být chováni pouze na zeleném krmení. Schází jim totiž vysoce specializovaný trávicí trakt, který by jim dovoloval přeměnit trávu a vlákniny na kvalitní maso. U těchto zvířat bývá vždy potřebné k zelenému krmení něco přidávat a většina farmářů se rozhoduje pro přimíchávání sóji a kukuřice. Kuřata mohou získávat asi 25% svých kalorií z trávy, zatímco například kachny ze stejného krmiva dokáží vytěžit až 50%. Čím vyšší přitom u nich bývá podíl zeleného krmení, tím vyšší je i obsah omega-3 a antioxidantů v jejich mase i vejcích.

Savci krmení trávou mívají ve svém mase vyšší obsah tzv. konjugované kyseliny linoleové (conjugated linoleic acid - CLA). Tato bývá považována za jednu z nejúčinnějších protirakovinných potravin. Finští vědci došli například ke zjištění, že čím vyšší obsah CLA mívají ženy ve své stravě, tím nižší bývá jejich riziko vzniku rakoviny prsu. Ženy, které konzumovaly nejvyšší množství CLA, vykazovaly až o 60% nižší riziko této choroby. Mimo to bývá maso ze savců díky zelenému krmení mimořádně bohaté i na karnitin a karnosin.

Karnitin je látka, která napomáhá buněčným mitochondriím získávat energii účinným způsobem vzhledem k lepšímu metabolismu tuků. Je to činitel, jenž umožňuje mastným kyselinám, aby byly efektivně spalovány mitochondriemi. Karnosin je zase účinný antioxidant, který zlepšuje funkce svalů, mozku nebo srdce. Působí také na snižování účinků stresu tím, že chrání proteiny v těle, a ty pak mohou napomáhat léčení a obnově tělesných tkání.

Drůbež mívá ve svém svalstvu výrazně méně CLA, karnitinu nebo karnosinu, pokud ji porovnáváme s hovězím dobytkem na pastvě. Takovéto hovězí maso také obsahuje mnohem rozvětvenější řetězce aminokyselin, které zahrnují i leucin, zásadní aminokyselinu pro růst svalstva. Pokud bychom porovnávali obsahy mastných kyselin, proteinů, antioxidantů nebo minerálů jako je zinek, pak maso z paseného hovězího dobytka výrazně předčí kvalitu masa volně chované drůbeže.



Autor

David Jockers
Přeložil: VaP
Zdroj: http://www.naturalnews.com/034445_grass-fed_beef_nutrients


Zapojte se!

Hledáme překladatele, zdravotní badatelky, detektivy a novinářky. Pokud se chcete zapojit, dejte nám vedět!

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

RSS

NaturalMagic.cz RSS feed


Poučte se o důvodech, proč je ve vakcínách hliník

Vakcíny stále patří k jednomu z nejcitlivějších témat v debatách o zdravotní péči. Je mnoho lidí, kteří na ně nadají dopustit a přičítají jim zásluhy za ukončení mnoha dětských infekčních chorob. Někteří z nás si ale dělají starosti z rostoucího počtu vakcín...

 

Zdravotní rychlovka: Vitamín E získaný ze stravy chrání tělo před mnoha druhy rakoviny

Rakovina je jednou z nejčastějších příčin smrti v západní civilizaci a ve velké míře má na její rozvoj vliv právě strava. Spojení mezi v tucích rozpustným vitamínem E a rakovinou nebylo doposud zcela jasné. Podle některých studií vitamín E dokonce riziko...


Pacienti, kteří se nechají ovládnout nemocí, odmítají změny v životním stylu

Už mnoho studií došlo k závěrům, že dokonce ani infarkt nebo zápas s rakovinou nedokáží inspirovat pacienty k tomu, aby udělali nějaké změny směrem ke zdravějšímu životnímu stylu.



Zde se nacházíte:

~ Důležité ~

Všechny informace a materiály, které se nalézají na těchto stránkách, slouží pouze pro vzdělávací účely a žádná z uváděných doporučení nemají za cíl nahradit radu od Vašeho lékaře. Před aplikací všech změn byste měli vyhledat radu kompetentního specialisty, který je schopen zhodnotit Vaše příznaky a aktuální zdravotní stav. Je důležité, abyste neomezovali, neměnili či nepřerušovali užívání léků či doporučenou léčbu bez předchozí konzultace s Vašim lékařem či jiným odborníkem. I přes upřímnou snahu přinášet pouze kvalitní materiály nenesou autoři stránek žádnou  odpovědnost za případné komplikace vzniklé použitím zde prezentovaných informací.

NaturalMagic.cz